Castell de Peracense

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Peracense
Imatge
Façana occidental del castell
Dades
TipusCastell, monument històric i destí turístic Modifica el valor a Wikidata
Construcciós.XII-XIV
Característiques
Materialpedra sorrera roja
Altitud1.365 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPeracense (província de Terol) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióen una muntanya que domina el poble
Map
 40° 38′ 13″ N, 1° 28′ 50″ O / 40.637°N,1.4805°O / 40.637; -1.4805
Bé d'interès cultural
Codi SIPCA1-INM-TER-025-180-002 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Peracense és un castell medieval situat a la població de Peracense a l'Aragó, concretament a la comarca del Jiloca, situat a la Serra Menera, a 1365 m sobre el nivell del mar.

Història[modifica]

El lloc on avui hi ha el castell ja fou ocupat a l'edat del bronze i també ho fou en època islàmica. Però fou a partir del segle xii quan va prendre un valor estratègic per ser un punt de frontera entre els regnes d'Aragó i Castella, concretament era el punt de divisió entre el Senyoria de Molina, el d'Albarrasí i la Comunitat de Daroca. Formava part del sistema defensiu de la frontera castellanoaragonesa del qual també formen part els castells d'Albarrasí, Daroca, Tornos i Santed per la banda aragonesa i d'Embid i Molina de Aragón per part castellana. D'aquesta manera, doncs, el castell fou enfortit i al segle xiv se li va donar la forma que té actualment. Ara bé, al segle xv, amb la unió dinàstica dels dos regnes i la incorporació de noves armes de setge, el castell va caure progressivament en desús.

El 1987 va començar la restauració del castell per part del Govern d'Aragó.

Estructura[modifica]

El castell està format per tres recintes emmurallats concèntrics que s'assenten sobre afloraments de roques vermelles. La muralla exterior protegeix el sector més vulnerable i planer; compta amb uns murs d'un gruix considerable i tres torres, així com amb un pati extens que també va servir com a pedrera per extreure pedres de molí.

En el segon recinte hi ha les dependències de la tropa i hi destaca, la porta d'entrada, protegida per una torre que alhora també protegia la torre d'entrada; l'anomenada torre de l'Hospital, que servia de vigia i coordinava els dos recintes, i finalment una gran cisterna.

El tercer recinte és el més singular, està construït sobre la roca viva i s'hi accedia per una escala mòbil, que estava protegida per una falsa torre de l'homenatge perquè en realitat es tracta d'un poderós mur pantalla que guarda tota aquesta estructura. A dins d'aquest recinte hi htrobem les estances més nobles, amb volta apuntada i unes altres cisternes.